O nama

Misija i vizija

Unaprjeđujemo kompanije ciljanim ulaganjima i sudjelovanjem u upravljanju
Aktivno smo uključeni u upravljanje projektima i tvrtkama u koje ulažemo, čime potpomažemo njihov rast i razvoj ne samo financijski, već i prijenosom znanja i iskustva koje smo stekli kroz brojna uspješna i manje uspješna ulaganja u srednjoj Europi i SAD-u. Naša je misija stvaranje nove vrijednosti za dioničare i zajednicu u kojoj poslujemo. Nju ostvarujemo prvenstveno ulaganjem u nove poslovne pothvate i poduzetnike s vizijom, kao i aktivnim podržavanjem neprofitnih obrazovnih i startup inicijativa kao što su, primjerice, hrvatsko izdanje programa stipendiranja Fulbright za budućnost, Zaklada Luka te inicijativa HUB385. Uvjereni smo da održivi profiti zahtijevaju dinamično i stimulativno okruženje, a na svakoj uspješnoj tvrtki je odgovornost da doprinese i pomogne ostalima. Naša je vizija biti jedan od najuglednijih i najpoželjnijih partnera za ulaganja u turizmu i venture industriji, i to ne samo u Hrvatskoj, već i u SAD-u. Vjerujemo kako na današnjem globalnom tržištu niti jedan poslovni pothvat iz Hrvatske ne može ostvariti održiv uspjeh bez širenja znanja i sposobnosti koje nadilaze hrvatske granice.

Tko smo

Osnivači Proficija, jedni su od prvih američkih investitora u Hrvatskoj, koji od početka aktivno podupiru sveukupni prijelaz na tržišnu ekonomiju pružajući tada oskudne financijske i upravljačke resurse. Ostvarujemo dugoročni rast vrijednosti za naše dioničare te istovremeno pozitivno utječemo na naše korisnike, zaposlenike i zajednice u koje ulažemo. Naši su napori usmjereni na izgradnju diversificiranog portfelja jedinstvenih srednje velikih turističkih projekata i ulaganja poduzetničkog (venture) kapitala.
Kompanije u koje ulažemo potičemo da neprestano propituju postojeće prakse i testiraju inovativne koncepte u nastajanju da stvore novu vrijednost. Proficijeva ulaganja u turizam nastoje se izdvojiti iz uobičajene turističke ponude. Posjedujemo nekoliko nekretnina na jedinstvenim lokacijama na hrvatskoj obali. Počevši od boutique hotela pa sve do all-inclusive ekološkog turističkog naselja, razvijamo pomno promišljene koncepte koji osiguravaju sklad s okruženjem.

Povijest

1999

Osnovan je privatizacijski investicijski fond Expandia (Proficijev pravni prednik) kako bi se omogućio prijelaz državnih kompanija u privatni sektor te obeštetilo žrtve hrvatskog Domovinskog rata (1991. – 1995.)

2000

Proficijevo prvo ulaganje poduzetničkog kapitala uskoro postaje najistaknutiji hrvatski startup – Iskon Internet. Za samo godinu dana, naš inicijalni financijski doprinos Iskonu je omogućio povećanje broja zaposlenika s četiri na preko 200 te broja korisnika s manje od tisuću na više od 300 tisuća.

2005

Nakon prodaje udjela u drugoj najvećoj hrvatskoj izdavačkoj kući, Sanoma Magazines International, našim partnerima, Proficio je tim sredstvima dokapitalizirao kompaniju Adriatic Media, izdavača internetskog portala www.net.hr, vodećeg informativnog portala u Hrvatskoj. Godine 2008. prodali smo 75 % udjela fondu Warburg Pincus, a 2015. godine čitava je kompanija prodana grupaciji Telegram Media.

2006

Stečeno vlasništvo nad Hotelom Rovinj te susjednim nekretninama u povijesnoj jezgri Grada Rovinja. Ove akvizicije predstavljale su značajnu prekretnicu prema uspješnoj provedbi dugoročnog strateškog fokusa Proficija na ovaj najnagrađivaniji hrvatski obalni grad i turističko odredište.

2018

Proficio je pripajanjem stekao 100% vlasništva društva Pakoštane d.d., u čijem je vlasništvu all-inclusive turističko naselje Pine Beach Pakoštane. S danom 16. svibnjem 2018. godine, Proficio je postao pravni slijednik društva Pakoštane d.d., a svi njegovi preostali dioničari, postali su dioničari Proficija.

Uprava

Gavin Susman

Predsjednik Uprave

Gavin Susman, podrijetlom iz Dallasa u saveznoj državi Texas, magistrirao je na Wharton School of Business Sveučilišta u Pennsylvaniji te School of Advanced International Studies pri Sveučilištu Johns Hopkins. Kao suosnivač Proficijeva prethodnika, privatizacijskog investicijskog fonda Expandije, Susman aktivno sudjeluje u vođenju kompanije i upravljanju investicijama od samih početaka. Kroz njegova američka Colgate McCallum društva, Susman je realizirao više od stotinu ulaganja diljem Srednje Europe, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, prvenstveno u tvrtke povezane s tehnologijom i nekretninama.

Nadzorni odbor

Kristina Laco

Predsjednik Nadzornog odbora

Kristina je magistrirala međunarodnu ekonomiju i menadžment na milanskome Bocconiju. Jedna je od vodećih hrvatskih stručnjakinja na području strateških komunikacija, odnosa s dionicima i public affairs savjetovanju. Kristina redovito savjetuje članove uprava i top menadžere više desetaka međunarodnih i domaćih kompanija o ovim pitanjima. Područje njene posebne specijalizacije je problematika upravljanja izazovima i kriznog menadžmenta. Kristina je suautorica dviju knjiga na temu odnosa s javnošću i brojnih članaka iz ovog područja te je certificirani predavač CIPR programa.

Mladen Markoč

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora

Mladen Markoč je vlasnik Zajedničkog odvjetničkog ureda Mladen Markoč i Relja Pećina te jedan od vodećih hrvatskih odvjetnika na području korporativnog i trgovačkog prava, s bogatim iskustvom rada na projektima pripajanja i akvizicija, privatizacija, stranih ulaganja i uvrštavanja na burzu. U razdoblju od 2008. do 2010. godine bio je član Uprave ICF Grupe, a prije toga odvjetnik i partner u Odvjetničkom društvu Bogdanović, Dolički & partneri

Tihana Veletanlić

Član Nadzornog odbora

Tihana Veletanlić je u Proficiju od 2004. godine, a do danas je imala važnu i aktivnu ulogu u različitim aspektima operacija kompanije, od administracije do upravljanja podružnicama i nadgledanja. Prije dolaska u Proficio, provela je nekoliko godina u SAD-u, a zatim se vratila u Hrvatsku kako bi radila u Valamaru, najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj. Odgovorna je za većinu Proficijevih administrativnih i kadrovskih poslova, a u Nadzorni odbor je izabrana kao predstavnica zaposlenika.

Pravne informacije

PROFICIO dioničko društvo za usluge
Zagreb, Draškovićeva 12
OIB: 39508009387

Društvo je upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, pod brojem MBS: 80459501

Račun društva vodi se kod:
Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb, IBAN broj: HR3724840081101886024

Temeljni kapital društva iznosi 48.988.629,43 kuna i uplaćen je u cijelosti

Ukupan broj izdanih dionica je 3.912.

Gavin Susman, predsjednik Uprave
Iva Krejči, članica Uprave